ساخت مستند غواصی در جزیره ابوموسی . قسمت 4

کاوش در عمق‌های جزیره ابوموسی: رازهای خلیج فارس و زیبایی‌های زیرآب

این مستند غواصی به سفری فراتر از سطح آب به زیرآب های جزیره ابوموسی می‌پردازد. از مناظر زیرآب جذاب و فراوان تا اسرار و رازهایی که در عمق‌ آب های آن در این جزیره پنهان شده‌اند، این مستند نگاهی جذاب به زندگی دریایی و تاریخ زیرآب این منطقه ارائه می‌دهد. غواصان و تیم تولید این مستند به کاوش در ساختارهای زیرآب ، تحقیقات علمی، و بازگویی تجربیات شگفت‌انگیز خود می‌پردازند. این مستند یک سفر پرماجرا به دنیای زیرآب جزیره ابوموسی را به تماشاگران ارائه می‌دهد و باعث می‌شود تا آن‌ها با ثروت و تنوع زیرآب این جزیره آشنا شوند و همچنین به تاریخ و فرهنگ این منطقه دست یابند.

مستند غواصی در جزیره ابوموسی چهارمین برنامه از سری برنامه های تخصصی ساخت مستند مکان های آبی ایران است که توسط مرکز غواصی بین المللی مارینا با همکاری شرکت توسعه تجهیزات غواصی ایرانیان می باشد . این مستند به سفارش شبکه آموزش سیما و همکاری و مساعدت سازمان حفاظت محیط زیست استان هرمزگان ، استانداری هرمزگان ، فرمانداری ابوموسی ، سپاه جزیره ابوموسی تهیه گردید.

پس از درخواست شبکه آموزش سیما و انجام مراحل اداری با سازمان حفاظت محیط زیست استان هرمزگان ، استانداری هرمزگان ، فرمانداری ابوموسی ، سپاه جزیره ابوموسی از جمله ارائه طرح ، رزومه کاری ، تجهیزات فیلمبرداری ، تیم اعزامی مجوز برنامه صادر گردید و هماهنگی های لازم انجام گرفت 

این مستند پس از تدوین و انجام مراحل نهائی از شبکه آموزش سیما پخش شد .

تیم مستند ساز و غواص : 1- سعید پروین 2- ایمان رجبعلیان 3- امید عطر چیان  4- مهدی میرگذار 5- احمد بیگدلی 6- احسان زارع پور 7- میلاد اصلان پور 

 

معرفي جزیره ابوموسی 

جزیره ابوموسی یا بوموسو جزیره‌ای در جنوب خلیج فارس و جز استان هرمزگان ایران است. این جزیره یکی از جزایر سه‌گانه ایران است که امارات متحده عربی ادعای مالکیت آن را دارد. مساحت این جزیره که در ۲۶ درجهٔ خط عرض شمالی و در ۵۵ درجهٔ خط طول شرقی واقع شده‌است، در حدود 12 کیلومتر مربع می‌باشد.

فاصله میان این جزیره و جزایر تنب به دلیل عمق مناسب آب، تنها مسیر قابل کشتیرانی برای نفتکش‌های بزرگ است.

«جزیره ابوموسی» جنوبی‌ترین جزیره ایرانی آب‌های خلیج فارس است. این جزیره در ۲۲۲ کیلومتری بندرعباس و هم چنین در ۷۵ کیلومتری بندر لنگه، در ۶۰ کیلومتری شمال امارت شارجه در امارات متحده عربی واقع شده‌است؛ و ۱۶۰ کیلومتر از تنگه هرمز فاصله دارد. جزیره ابوموسی یکی از چهارده جزیره استان هرمزگان است که بیشترین فاصله از سواحل ایرانی خلیج فارس را دارد و طول و عرض آن درحدود ۵ / ۴ کیلومتر است. شهر ابوموسی مرکز جزیره ابوموسی می‌باشد. ارتفاع آن از سطح دریا ۴۶ متر می‌باشد.

وسعت شهرستان ابوموسی ۶۸٫۸ کیلومتر مربع است که مشتمل بر جزایر ابوموسی (با ۱۲ کیلومتر مربع)، جزیره تنب بزرگ (با ۱۰٫۳ کیلومتر مربع)تنب کوچک (با ۱٫۵ کیلومتر مربع)، سیری (با ۱۷٫۳ کیلومتر مربع)، فرور بزرگ (با ۲۶٫۲ کیلومتر مربع) و فرور کوچک (با ۱٫۵ کیلومتر مربع) می‌باشد.

جزیره ابوموسی آب و هوای مرطوب و گرم‌تری دارد. این جزیره فاقد آب و اراضی مناسب کشاورزی است، ولی کشت و زرع محدودی در آن صورت می‌گیرد و بیشتر مردم بومی محل به صید ماهی اشتغال دارند. این جزیره از خوش‌آب‌وهواترین مناطق خلیج فارس است و انواع گیاهان و جانوران دریایی در ساحل آن به چشم می‌خورد.

ناهمواری‌های خاک جزیره ابوموسی به سوی شمال افزایش میابد و سرانجام به بلندترین نقطه جزیره به نام کوه حلوا که نزدیک به ۱۱۰ متر ارتفاع دارد می‌رسد.

تأسیسات جزیره شامل یک باند فرودگاه و هلی‌کوپتر، یک موج شکن و اسکله برای پهلوگیری کشتی‌های ماهیگیری و نظامی، اسکله هاورکرفت، کارخانه آب‌شیرین‌کن، سینمای روباز، دانشگاه پیام نور از سال ۱۳۸۶، مدرسه، مخابرات و ... می‌باشد.

این جزیره یکی از نقاط مهم استراتژیک خلیج فارس محسوب شده و خط زنجیره خط دفاعی اول ایران در تنگه هرمز قرار دارد. جزیره ابوموسی یکی از مراکز صدور نفت خام کشور است که با ظرفیتی قابل توجه فعالیت می‌کند. بوموسی به همراه تنب برگ و کوچک اهمیت راهبردی بالایی دارند و مالکیت ایران بر بخش قابل ملاحظه‌ای از جنوب خلیج فارس و به ویژه تسلط ایران بر تنگه هرمز را تضمین می‌کنند. علاوه بر آن به دلیل عمق مناسب تنها معبر حیاتی عبور نفتکش‌ها و کشتی‌های بزرگ جنگی در محدوده این جزایر قرار دارد.

این جزیره در اسناد تاریخی و نقشه‌ها با نام بوموو(BoumOuw) بوم یعنی "جا، مکان"+ "اوو"(Aouw) یعنی آب (معرب آن بومف) روی هم یعنی مکان آب و با نام گپ سبزو (به معنای جای سبز) و بوم سوز یا بوموسو BoumSou. ثبت شده (بوم به معنی مکان است و «سو» چند معنی دارد سو Souw را اگر مخفف سووز Souwz بدانیم نام یک نوع سبزی و نام یک نوع بوته سبز خارداراست (سوو، خار و گون) و بطور کلی نیز سووز souwz در زبان فارسی کهن معنی سبز می‌دهد و در مجموع می‌توان آن را به معنای مکان سبزنامید). نام ابوموسی یک نام جدید می‌باشدو سابقه آن به حدود بیشتر از یکصد سال قبل برمی گردد که یکی از ساکنان بنام ابوموسی این نام را بجای بوموسو BoumSou رایج ساخت. بعضی سوز را کوتاه شده سوزان به معنی داغ گرفته‌اند که درست نیست. زیرا سوز و سبزو دقیقاً هنوز هم در گویش محلی معنی سبز می‌دهد واین جزیره در مقایسه با صحرای عربی جزیره‌ای سبز است؛ و حتی گرمای آن نیز به مراتب کمتر از صحرا است؛ و معتدل‌ترین هوا در خلیج فارس را دارد.نام ابوموسی در نقشه‌ها، کتب تاریخی و جغرافیای قدیم و جدید کشورها دبده می‌شود. به طور نمونه در نقشه‌ای که در سال ۱۹۶۷ توسط دولت شوروی سابق چاپ گردید، نام ایرانی بوموسی برای این جزیره به کار رفته است. نام بوموسی برگرفته از نام یکی از سرداران کریم خان است که پس از حضور در این جزیره نام خود را بر آن نهاده است. انگلیسی‌ها پس از نفوذ در خلیج فارس به منظور کنار گذاشتن عناصر ایرانی از این جزیره عنوان جعلی ابوموسی را برای جزیره به کار بردند.

برای اطلاعات بیشتر می تواند در این صفحه اطلاعات آشنایی و غواصی در جزیره ابوموسی را مطالعه کنید

در بخش زیر گزارش تصویری از این سفر برای علاقه مندان به تصویر کشیده شده است .