جزیره لاوان با وسعت 110 کیلومتر مربع دومین جزیره از نظر وست در خلیج فارس می باشد که با بافت مرجانی در نزدیکی جزیره کیشی خودنما یی می کند حداقل فاصله آن تا خشکی حدود 20 کیلومتر می باشد، مردم این جزیره به شغل ماهیگیری و صید مروارید مشغول بوده و بعضی نیز در دو شرکت نفت فلات قاره و پالایشگاه لاوان مشغول بکارند. زبان آنها عربی و فارسی برده و اکثراً از برادران اهل سنت می باشند . با توجه به سواحل زیبا و ماسه ای جزیره مناسبترین محل برای تخم گذاری لاک پشتهای دریایی می باشد.
این لاک پشتها در فصل تخم ریزی به ساحل آمده و بعد از مشخص کردن محل تخم ریزی در حدود 50 عدد تخم در یک گودال به عمق حدود نیم متر که خود حفر می نمایند قرار داده و سپس با مهارت خاصی گودال را با ماسه پر نموده و آنرا استتار می نماید که پس از مدتی بچه لاک پشتها از زیرماسه ها بیرون آمده و بطور غریزی راه دریا را در پیش می گیرند .
مروارید لاوان نیز شهرت جهانی داشته و عمدتا به کشور های عربی حوزه خلیج فارس صادر می گردیده است. پوشش جزیره از بوته های کوچک و انواع گل های وحشی بوده و در بعضی نقاط درخت های معروف به انجیر معابد سایه گستر عابران است.
در بستر دریا مرجان های زیبا و ستاره های دریایی دلربایی نموده و کوسه ماهی های کوچک و ماهی ها دیگر پذیرای معدود غواصانی است که به آنجا می روند.
این جزیره از شمال شرقی به بندر مقام، از شرق به جزیره شتور و از جنوب به حوزه های نفتی رسالت، رشادت و سلمان محدود می شود . وسعت این جزیره هفتاد و شش کیلومتر مربع است و پس از قشم و کیش بزرگ ترین جزیره ایران در آب های خلیج فارس است.
جزیره لاوان دورترین جزیره نسبت به مرکز استان هرمزگان است. آب و هوای آن گرم و مرطوب و دمای آن در تابستان به حدود پنجاه درجه سانتی گراد می رسد و رطوبت هوای آن نیز بسیار زیاد است. ذخایر نفتی آب های نزدیک جزیره لاوان بسیار قابل توجه است. در حال حاضر صنایع جزیره منحصر به تاسیسات نفتی است که با نام (( مجتمع پالایشی لاوان )) فعالیت دارد. یکی از شگفتی های این جزیره وجود کندوهای عسل در کنار تاسیسات نفتی و مخازن آنها است که عسل آنها به رنگ سبز تیره است و بوی نفت می دهد، اما طعم آن مشابه عسل های معمولی است. اهالی جزیره در فصل معینی از سال به صید مروارید می پردازند و تنها کالای صادراتی جزیره، مروارید آن است. این جزیره یک بندرگاه مناسب برای صدور فرآورده های نفتی و یک اسکله فلزی جهت حمل و نقل دریایی دارد.
وجود تاسیسات نفتی و نشت مواد آلاینده متاسفانه در تخریب منابع دریایی این جزیره نقش به سزایی تاکنون ایفا نموده اند. با اینکه تخریب مرجان ها به خوبی در اطراف جزیره به صورت گسترده مشاهده می گردد اما هنوز غواصی در آب های کم عمق اطراف این جزیره خالی از لطف نیست. بنابراین در صورت اینکه مایل به سفر به جزیره لاوان و اکتشاف زیبا یی های اعماق آن می باشید، از طریق جزیره کیش و با پروازهای هواپیمایی شرکت نفت می توانید خود را به لاوان رسانده و از طبعیت این جزیره نفت خیز نیز لذت ببر ید. اما به یاد داشته باشید ، حمل و نقل تجهیزات غواصی به جزیره لاوان کاری دشوار و مستلزم پرداخت هزینه ای هنگفت می باشد.